tiistaina, huhtikuuta 04, 2006

Toivo parasta, pelkää pahinta

Tänään tuli oikojalta meiliä, että minulle pitää varata ensimmäisen oikojakäynnin jälkeen heti viikon päähän uusi aika. Sain hieman tarkemman selostuksen, että ensimmäinen käynti silloin 2.5. kestää vain 10 minuuttia ja sen aikana laitetaan poskihampaiden väleihin pienet kuminauhat, joilla "avataan hammaskontakteja". Kumppareiden tarkoitus on siis tehdä hampaiden väliin sen verran tilaa, että seuraavalla viikolla 9.5. sitten saadaan laitettua poskihampaiden ympärille renkaat (siveysvyöt tuhmille hampaille!), joihin sitten niskaveto kiinnitetään. Olinkin jo ehtinyt lukemaan netistä asiasta. Todennäköisesti siveysvöiden lisäksi muihin siirrettäviin taaempiin hampaisiin laitetaan "raudat", jotta ne saadaan parin kuukauden aikana kiskottua taaemmas ja tehtyä tilaa eturivin kurittomien hampaiden suoristamiseksi. Eihän tuohon operaatioon ole kuin kuukausi, mutta se tuntuu olevan hyvin kaukana, koska ensin pitäisi selvitä viisaudenhampaiden poistosta.

Tottakai olen taas kaiket illat surffannut netissä etsien erilaista tietoa siitä, miten voisin mahdollisesti edistää kaikin voimin paranemista ja toivottavasti ehkäisemään pahinta turvotusta. Poistoa seuraavana viikonloppuna pitäisi nimittäin juhlia synttäreitä ja hamsteriposkena bilettäminen ei jotenkin tunnu houkuttelevalta ajatukselta. Suunnitelmanani on juoda litratolkulla vihreää teetä ja vettä, jotta nesteet kiertävät, eivätkä jämähdä poskiin... Minulla on ihan tarpeeksi traumaa pyöreistä poskistani ilmankin, että ne paisuvat muistuttamaan ahnetta oravaa...
Saan tietenkin lääkäriltä sitten hoito-ohjeet, mutta koska olen malttamaton luonne, selvitin jo hieman etukäteen itse. Netissä tehdyn minitutkimuksen seurauksena seuraavaa listaa kannattanee seurata:

Ensimmäisen vuorokauden aikana poiston jälkeen
- Jääpakkaus, kylmä pyyhe tai vastaava käytössä vartti kerrallaan, sessioiden välissä puolesta tunnista tuntiin.
-Aikaa kannattaa viettää makuuasennossa, mutta pää kohotettuna esim tyynyjen varaan tms. Verrannollinen varmaan asentoon, joka esim kovassa flunssassa on paras mahdollinen.
- Ei tupakkaa ensimmäisen vuorokauden aikana, sillä se pahentaa vuotoa
-Ei saa räplätä haavakohtaa sormella, kielellä tai muutenkaan.

Muut toipumisajan ohjeet
- 48h jälkeen ei enää jääpakkauksia, vaan lämmintä hoitoa esimerkiksi kuumavesipullon tai lämpimien pyyhkeiden avulla, 20 minuuttia kerrallaan ja taas puolesta tunnista tuntiin taukoa.
-Paljon vettä, pehmeää ruokaa muutaman ensimmäisen päivän ajan (jädeä, jogurttia, keittoja jne).
-Halutessa suuta voi desinfioida lämpimään veteen sekoitettua suolaa kurlaamalla
-Ei tulikuumia juomia
-Ei juomista pillillä! Imuliike edistää haavan tihkumista!
-Jos leuat menevät jumiin, voi kokeilla lämpöhoitoa ja syödä muutaman minuutin ajan varovasti purkkaa, jotta leukalihakset rentoutuvat ja lihasjännitys laukeaa

Nämä siis netistä eri hammaslääkärisivuilta löydettyjä, joten en mene vastuuseen ohjeiden paikkaansapitävyydestä... Tulipa mieleen kaikista ohjeista vielä vanha kansanviisaus kaalin ihmeellisistä voimista. Kaalihaudehan laskee turvotusta esimerkiksi loukkaantuneesta nilkasta todella tehokkaasti. Kävipä mielessä siis, että veisikö se turvotuksen jos upottaisi päänsä kaaliin pariksi päiväksi :D Jätän ehkä kuitenkin kokeilematta. Jos ei muuten, niin kaalihauteen jäljiltä iho haisee aivan kammottavalle, joten en viitsisi nassuun sellaista löyhkää tieten tahtoen tehdä, bwahhahhaa!

Tulisi jo pääsiäinen niin ei tarvitsisi enää hermoilla!